Kuukautiset – Pikaopas

Tältä sivulta löydät tietoa kuukautisista ja kuukautiskierrosta.

MITKÄ KUUKAUTISET OVAT?

Munasarjoista irtoaa kerran kuussa munasolu, joka kulkee munanjohdinta pitkin kohti kohtua. Kohtu valmistautuu joka kuukausi raskauteen siten, että limakalvo paksuuntuu. Mikäli irronnut munasolu ei hedelmöity, kohdun limakalvo hajoaa ja siitä seuraa muutaman päivän kuluttua alkava verinen vuoto. Vuoto eli kuukautiset tulevat keskimäärin kerran kuussa.

Mikä on kuukautiskierto?

Kierto alkaa vuodon ensimmäisestä päivästä ja kestää siihen saakka, kunnes vuoto alkaa uudestaan.  Kuukautiskierto kestää keskimäärin 28 päivää, mutta se voi myös vaihdella 25–32 päivään. Ovulaatio tapahtuu 12–16 päivää ennen seuraavia kuukautisia. Hedelmöittyminen tapahtuu yleensä ovulaation aikana.

Tiesitkö, että

Kuukautiset alkavat 10-16-vuotiaana...
... ja kestävät noin 51-vuotiaaksi saakka.

Kuukautiset ja treenaaminen

Treenejä ei tarvitse jättää väliin kuukautisten takia. Päinvastoin, liikunta voi vähentää kuukautiskipuja. Kuukautisten aikana treenaaminen on täysin turvallista. Jos kuukautiset aiheuttavat paljon erilaisia oireita, kannattaa suosia hieman kevyempää liikuntaa.

Ota kivunlievitystä heti, kun oireet alkavat

Kuukautiskipuja on vaikeampaa lievittää, mikäli antaa kivun yltyä kovimmilleen. Ei kannata vain purra hammasta yhteen ja odottaa siihen saakka, että olo muuttuu sietämättömäksi. Kivunlievitystä kannattaa ottaa heti, kun tuntee, että kuukautiset ovat alkamassa.

Tiesitkö, että

Kuukautisvuoto kestää keskimäärin 3-7 päivää

Kuukautisia edeltävät oireet (PMS)

Suurimalla osalla naisista on ennen kuukautisia joitakin oireita, kuten rintojen arkuus, päänsärky, mielialanvaihtelut, väsymys ja turvonnut olo. Joitakin saattaa kiukuttaa ja osa tuntee olonsa herkäksi. Osa kärsii monesta oireesta, osa muutamasta ja osa ei yhdestäkään – oma vointi myös vaihdella kerrasta toiseen. Treeneissä oireet voivat näkyä muun muassa kärsimättömyytenä, uupumuksena tai huonompana kykynä sietää pettymyksiä.

Liian kova treenaaminen voi johtaa kuukautisten poisjääntiin

Kuukautiset on terveen nuoren merkki: on aina epänormaalia, jos kuukautiset jäävät kokonaan pois. Epäsäännölliset tai poisjääneet kuukautiset voivat johtua monesta asiasta, kuten stressistä, puutteellisesta ruokavaliosta tai liian kovasta treenaamisesta. Jos kuukautiset ovat alkaneet vasta muutama vuosi sitten, on täysin normaalia, että ne ovat epäsäännölliset. Kannattaa ottaa yhteyttä lääkäriin, mikäli kuukautiset jäävät useiden kuukausien ajaksi pois.

Tiesitkö, että

Kuukautisten aikana tulee keskimäärin 0,2–0,8 dl verta.

Kuukautistieto lisää nuorten itseluottamusta

Tutkimuksen ovat osoittaneet, että tietous kuukautisista ja kehon toiminnasta lisää nuorten itseluottamusta ja vaikuttaa siten myös henkiseen terveyteen. Tietous lisää pitkällä aikavälillä myös tasa-arvoa nuorten keskuudessa.

Tiesitkö?

On mahdollista, että tyttöjen ja naisten kuukautiskierto yhtenäistyy, jos he ovat viettäneet pitkiä aikoja yhdessä. Kätevä tieto siis treenaamisenkin kannalta!

Tiesitkö, että

Jos lasketaan yhteen kaikki kuukautiset naisen koko elämän ajalta, ne kestävät yhteensä 8 vuotta!