Tietoa Menkkahaasteesta

Tältä sivulta löydät tietoa Menkkahaasteesta
ja vastauksia yleisimpiin kysymyksiin.

Mikä Menkkahaaste on?

Menkkahaaste on kampanja, jonka tavoitteena on lisätä avointa keskustelua kuukautisista ja niiden vaikutuksista treenaamiseen, jotta kaikki voisivat urheilla samoin edellytyksin sukupuolestaan tai taustastaan riippumatta. Menkkahaasteeseen voivat osallistua joukkueet ja treeniryhmät.

Ketkä voivat osallistua Menkkahaasteeseen?

Kaikki voivat murtaa menkkatabua! Voit ilmoittaa mukaan joukkueesi tai treeniryhmäsi. Ilmoittautumisen voi tehdä urheilija, valmentaja tai joukkueenjohtaja. Kaikki ovat tervetulleita mukaan murtamaan menkkatabua!

Miksi on tärkeää puhua kuukautisista ja treenaamisesta?

Kuukautisista puhutaan urheilun ja treenaamisen yhteydessä liian vähän, vaikka ne ovat naisille osa arkipäivää. On tärkeää, että urheilijat voivat puhua kuukautisista avoimesti sekä keskenään että valmentajan kanssa. Menkkahaaste-kampanjan tavoitteena on, että valmentajat ja urheilijat pystyisivät puhumaan kuukautisista samaan tapaan kuin muistakin harjoitteluun ja kilpailuihin vaikuttavista asioista, kuten vammoista tai päänsärystä. Kuukautisista tulisi puhua avoimesti myös siksi, että ymmärtäisimme paremmin, mikä vaikutus niillä voi olla mielialaan, kehoon ja näin myös treenaamiseen.

Tutkimuksen mukaan* yli puolet suomalaisista tytöistä ja naisista kokee menkkojen ja treenaamisen yhdistämisen tuottavan joskus haasteita.

* YouGov toteutti tutkimuksen maalis-huhtikuussa 2016. Tutkimukseen haastateltiin 515 suomalaisnaista, joilla on säännölliset kuukautiset. Vastaajat olivat 18–45-vuotiaita.

Miten kuukautisista kannattaisi keskustella?

Menkkahaaste.fi-sivuilta löydät materiaalia, joka on suunniteltu valmentajien ja urheilijoiden käyttöön. Voitte esimerkiksi rakentaa omat ohjeet, joita noudattamalla pystytte yhdessä huomioimaan kuukautiset treeneissä ja kisareissuilla paremmin! Lisäksi sivuilta löytyy kuukautisia koskeva pikaopas sekä videoita kuukautisiin ja treenamiseen liittyviin usein kysyttyihin kysymyksiin.

Kuka Menkkahaasteesta vastaa?

Menkkahaaste-kampanjan järjestää Oy Essity Finland Ab. Kampanja on toteutettu myös Ruotsissa ja Norjassa.

Kysyttävää? Ota yhteyttä sähköpostitse libresse.kysymykset@essity.com